Pochodzenie: POŁUDNIOWE WŁOCHY SALENTO
Winnica: PRIOCCA DA MGM MONDO DEL VINO
Rodzaj: CZERWONE
Smak: DELIKATNIE WYTRAWNE
Szczep: ZINFANDEL (PRIMITIVO) Appassimento 14,5% vol
Ta „ciężka czerwień” została tak nazwana na cześć przodka, Umberto, winiarza Scipiego Giulianiego (sławnego Papavero). Umberto wyjechał z Włoch do Stanów Zjednoczonych w 1890 roku i poświęcił swoje życie winu, które kochał – Zinfandel (aka Primitivo we Włoszech). Nic dziwnego więc, że zyskał przydomek Wuj Zin. Celem Scipiego było wyprodukowanie „największego włoskiego przeboju” i na pewno mu się to udało. Winogrona były zbierane ręcznie, a następnie suszone na specjalnym poddaszu przez kilka tygodni, w stylu appassimento. Metoda ta jest szczególnie rozpowszechniona w winach Valpolicella Amarone i Ripasso. Polega ona na koncentracji smaków, a dopiero potem wyciskaniu jagód i fermentacji soku. Ten kosztowny proces przyczynia się do powstania wina zarówno skoncentrowanego, jak i złożonego.
W aromacie dominuje dojrzała jagoda, z suszonymi owocami, konfiturą jagodową i słodko-pikantnym wrażeniem.
Smak: treściwy i złożony, z delikatnymi taninami i dobrze zbalansowaną jagodą.
Pochodzenie: WŁOCHY, SYCYLIA
Winnica: IMBOTTIGLIATO DA I.P. – FOSSALTA DI PIAVE
Rodzaj: CZERWONE 13,5% vol
Smak: WYTRAWNE
Szczep: Nero D’Avola
Pochodzenie: WŁOCHY, PUGLIA
Winnica: G.E.A. FOSSALTA DI PIAVE
Rodzaj: CZERWONE 14,5% vol
Smak: WYTRAWNE
Szczep: Primitivo, Negroamaro
Pochodzenie : MOŁDAWIA
Winnica: MURRAY & DARLING
Rodzaj: czerwone
Smak: SŁODKIE
Szczep: CABERNET SAUVIGNION
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.